Ana içeriğe atla

SOSYAL MEDYAYA KISA BİR BAKIŞ

          Hepimiz günlük hayatta facebook,twitter,linkedin gibi bazı sitelere giriyoruz. Bu yazımda günlük hayatta sıkça kullandığımız bu siteleri;yani sosyal medyayı kısaca incelemeye çalışacağım. İnternetten araştırdığımda sosyal medyayı çok çeşitli şekilde tanımladıklarını gördüm.Bunlardan bazıları ise şöyle.

          Web 2.0 ın kullanıcı hizmetine sunulması ile birlikte,tek yönlü bilgi paylaşımından , çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşılmasına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir(wikipedia).Diğer bir tanım ise şöyle yapılmış.Yeni nesil web teknolojilerinin getirdiği kullanıcı kolaylığı ve iletişim hızıyla yakalanan eş zamanlı bilgi paylaşımının takip edildiği dijital platformdur.

       
İşte böyle tanımlanan sosyal medyanın şüphesiz ki günlük hayatta çok büyük faydaları var.Sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş günümüzde.Sosyal ağlar sayesinde paylaşmak istediğimiz fikrimizi veya içeriğimizi zaman,mekan ve ortama bakmaksızın internetin olduğu her yerde paylaşabiliyoruz. İnternet in ekonomik,siyasi ve sosyal etkileri her geçen gün artıyor günümüzde. İnternet ten paylaşılan şeyler doğru veya yanlışlığına bakılmadan birçok kitleyi iyi veya kötü yönde harekete geçirebiliyor.Burada şüphesiz internetin kötü yönleride ortaya çıkıyor.Özellikle ülkemizde birçok insanın bazı şeyleri araştırmadan inandıklarını görebiliyoruz.Ülkemizdeki sosyal ağlara bakacak olursak Türkiye'nin ne kadar bu sosyal ağlara bağlı kaldığını göreceğiz şüphesiz.        

           
              2009 Mayıs ayının rakamlarına bakacak olursak;Türkiye'deki internet kullanıcı sayısı 18.1 milyon kişi. İnternet başında geçirdiğimiz  süre ise ayda 30 saat.Bu rakamlarla avrupada internet başında en çok vakit geçiren ülke sıralamasında 1.sıradayız.Facebook'a baktığımızda ise Türkiye'nin 12 milyon 382 bin kullanıcı ile 3.sırada yer aldığını görüyoruz.



            Sosyal medyada kuşkusuz iletişim çok büyük bir öneme sahip.Bunun sonucu olarak reklam ön plana çıkıyor sosyal medyada.Dijital ajanslarda bunun en büyük örneği.Advergame denilen reklam denilen oyunlarda ön plana çıktı günümüzde.Eğer iletişim stratejisi iyi belirlenirse sosyal ağlarda gündem haline gelmeniz mümkün olabiliyor.Sosyal ağlar sayesinde eğitimde kara tahta dönemide artık yavaş yavaş kapanıyor.Kitaplar e-kitap şeklinde düzenlenip okullara tablet denilen cihazlarla yollanıyor.Kitap'ın maliyeti ve çocuklar için çok büyük sorunu olan ağırlık sorunuda artık ortadan kalkıyor.

            Bu tür yararları olan sosyal medyanın zararlı yönleride yok değil.İşini,gücünü,ailesini unutan;hatta yemek yemegi unutan bireyler bile var günümüzde.Online oyunlarda çocuklarda çok büyük sıkıntılara yol açabiliyor.İletişim kurmaktan yoksun birer birey olabiliyor çocuklar. İnternetten biraz araştırdığımda sosyal medyanın, fare-klavye hastalığı,hikikomeri,youtube narşisizmi gibi bazı hastalıklara neden olduğunu görebiliriz.

            Gördüğümüz gibi sosyal medyanın yararlı birçok özelliğinin yanında bazı zararlarının da olduğunu görüyoruz.Şüphesiz bunlar sadece bizim elimizde.Yeterli kadar sosyal medyayı kullandığımızda teknoloji sayesinde sosyal medya şüphesiz çok yararlı bir içerik.                                                                                 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kent Kavramı

1.2.1. Kent Nedir Bir yerleşme biçimi ve bir topluluk türü olarak ‘kent’ , insan toplumlarının gelişme süreci içinde yakın çağların ve belli bir aşamanın ürünüdür. Yönetsel örgüt biriminin sınırları içinde kalan yerlere kent bu sınırların dışında kalanlara köy denilmesini gerektiren tanımlar, yönetsel sınır ölçütünü kullanan tanımlardır. Devlet İstatistik Enstitüsü yayınlarında, il ve ilçe nüfusunun sayısı kent olmayı belirleyen tek etkendir. Bunun bir sonucu olarak 750 nüfuslu bir ilçe de 2,5 milyonluk bir il merkezi de kent sayılacaktır ( Kent nedir (2013), sehirplanciligi.wordpress.com).

Pazarlama Kavramı

1.3.1. Pazarlama Nedir Pazarlama, pazarın yapısı, pazarın büyüklüğü, pazarın talebi, pazara uygun ürünü, pazarın gelişimini inceleyen endüstriyel bir bilimdir. Pazarlama, yukarıda sözü edilen araştırmaları yaparak, üretilecek ürünleri tespit eder, üretim yerine veya şekline karar verir, ambalajını veya paketleme şeklini belirler, fiyatlandırır, dağıtım stratejisini oluşturur, sattırır, tanıtım, tutundurma faaliyetlerini planlar ve hayata geçirir. Bütün bunlardan sonra, ürünün pazardaki konumunu, pazar payını, tüketici gözündeki imajını, rakip ürün ve şirketlerin faaliyetini araştırır ve bütün bu verilere göre pazarlama stratejileri oluşturur. Gerekirse, ürünü pazardan çeker, ürünü çeşitlendirir veya ürün üzerinde bir takım değişiklikler yapar (Pazarlama nedir.Satıştan farkı nedir (2012), www.hakanokay.com ).

Kent Planlaması

Ünlü kent bilimci Thomas Adams, kent planlamasını ‘toplumsal ve iktisadi gereksinimleri göz önünde bulundurarak kentlerin fiziksel gelişmelerin biçimlenmesine bir yön vermekle ilgili sorunlar ile uğraşan bir bilim, bir sanat ve uğraş alanı’ olarak tanımlar. Harvey S. Perloff’a göre kent planlamasının kapsamı, hem metropolitan alanlardaki tüm kentleşmiş alanlar hem daha küçük çaptaki kentsel yerleşim yerleri hem de büyük kentlerin özeksel kesimleridir (Keleş:2006, 112).