Ana içeriğe atla

İKTİSADİ BİR DEĞER OLARAK ''PARA''

          Para;birçok tanımı yapılmış,Dünya tarihinde yeni bir çığır açmış iktisadi bir değer. Lidyalılar belki de o dönemde parayı hayatlarını kolaylaştıracak bir şey olarak görürken acaba Dünya'da bu kadar önemli bir yere geleceğini düşünmüşler miydi sorusu geliyor akıllara şüphesiz.
          
          Tarihi kaynaklara baktığımızda Lidyalıların Ege bölgesinde Dünyanın geri kalan ve bilinen halkları ile büyük bir ilişki içinde olduğu görüyoruz. Bu faliyetler ile Lidyalıların zenginleşerek gerek kültür,gerekse ticari alanda büyük başarılar elde ettiği aşikardır. Lidyalıların o dönemde diğer ülkelerle karşılıklı takasın zor olmasından kaynaklanan para denilebilecek metalleri ürettiklerini görüyoruz.Böylece para ortaya çıkmış oluyor.

         
          Bunları söylememin elbette şöyle bir nedeni var. Günümüzde olduğu gibi o dönemlerde de paranın bir ülkenin özgürlük ve egemenliğinin en büyük ifadesi olduğu görüyoruz.Şunu anlıyoruz ki tarih boyunca güçlenen veya kendini güçlü hisseden devletler ve diğer egemenlikler bunu para basarak göstermişler. Para her zaman ekonomik bir değer, bir zenginlik ölçüsü olmuştur. 
          
           Şimdi de paranın günümüzdeki tanımına bakalım.Amerikalı iktisatçı Frederic Mishkin parayı şöyle tanımlıyor.
          Para satın alınan mal ve hizmetlerin bedelinin ödenmesinde ve borçların geri ödenmesinde herkes tarafından ,ödeme aracı olarak kabul edilen her şeydir.
          Burada ödeme aracı olarak kabul edilen her şeydir denilirken ne demek istenmiş acaba?. Şüphesiz para deyince herkesin aklına kağıt ve madeni para geliyor.Peki para sadece kağıt ve madeni paradan mı oluşur? Tabiki hayır...Çek,tasarruf mevduatları gibi araçlar da bazen ödeme aracı olarak kullanılabilmektedir. Yani burada o şey nakde veya çeke tabi vadesiz mevduatlara dönüştürülebiliyorsa paranın fonksiyonlarına sahip olmaktadır. Buradan anlıyoruz ki sadece nakit parayı dikkate alırsak çok dar bir para tanımı yapmış oluruz. Diğer kullanımları esas alırsak çok daha geniş para tanımları yapabiliriz.

       
           Benim şöyle bir şey geliyor aklıma. Halkın para olduğuna inandığı her şey paramı dır. Bunu biraz araştırdığımda şu sonuca vardım.Para şüphesiz ki bir değişim aracıdır. Yani para herkesin kabul ettiği değişim aracıdır.Bu tanım psikolojik ve davranışsal açıdan yapılırsa halkın psikolojisi ve halkın paraya paraya vereceği subjektif değer paranın yerine getireceği görevleri belirleyebilir. Elbette paranın kabul edilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekiyor.Bu özellikleri ise diğer yazımda paylaşmak istiyorum.

     





          Son olarak şu yargıya ulaşırız şüphesiz.Görüyoruz ki para Lidyalılardan günümüze çok geniş bir tanımı olan;son derece önemli bir iktisadi değerdir.Nice paralı günlere...





















       
   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kent Kavramı

1.2.1. Kent Nedir Bir yerleşme biçimi ve bir topluluk türü olarak ‘kent’ , insan toplumlarının gelişme süreci içinde yakın çağların ve belli bir aşamanın ürünüdür. Yönetsel örgüt biriminin sınırları içinde kalan yerlere kent bu sınırların dışında kalanlara köy denilmesini gerektiren tanımlar, yönetsel sınır ölçütünü kullanan tanımlardır. Devlet İstatistik Enstitüsü yayınlarında, il ve ilçe nüfusunun sayısı kent olmayı belirleyen tek etkendir. Bunun bir sonucu olarak 750 nüfuslu bir ilçe de 2,5 milyonluk bir il merkezi de kent sayılacaktır ( Kent nedir (2013), sehirplanciligi.wordpress.com).

Pazarlama Kavramı

1.3.1. Pazarlama Nedir Pazarlama, pazarın yapısı, pazarın büyüklüğü, pazarın talebi, pazara uygun ürünü, pazarın gelişimini inceleyen endüstriyel bir bilimdir. Pazarlama, yukarıda sözü edilen araştırmaları yaparak, üretilecek ürünleri tespit eder, üretim yerine veya şekline karar verir, ambalajını veya paketleme şeklini belirler, fiyatlandırır, dağıtım stratejisini oluşturur, sattırır, tanıtım, tutundurma faaliyetlerini planlar ve hayata geçirir. Bütün bunlardan sonra, ürünün pazardaki konumunu, pazar payını, tüketici gözündeki imajını, rakip ürün ve şirketlerin faaliyetini araştırır ve bütün bu verilere göre pazarlama stratejileri oluşturur. Gerekirse, ürünü pazardan çeker, ürünü çeşitlendirir veya ürün üzerinde bir takım değişiklikler yapar (Pazarlama nedir.Satıştan farkı nedir (2012), www.hakanokay.com ).

Kent Planlaması

Ünlü kent bilimci Thomas Adams, kent planlamasını ‘toplumsal ve iktisadi gereksinimleri göz önünde bulundurarak kentlerin fiziksel gelişmelerin biçimlenmesine bir yön vermekle ilgili sorunlar ile uğraşan bir bilim, bir sanat ve uğraş alanı’ olarak tanımlar. Harvey S. Perloff’a göre kent planlamasının kapsamı, hem metropolitan alanlardaki tüm kentleşmiş alanlar hem daha küçük çaptaki kentsel yerleşim yerleri hem de büyük kentlerin özeksel kesimleridir (Keleş:2006, 112).