Ana içeriğe atla

GÖKYÜZÜNÜN ÇELİK KARTALLARI

             Uçmak, kuşlar gibi özgür olmak geçmişten günümüze birçok insanın hayal ettiği şeydir . Havadan bir kuş geçerken bile çoğu zaman bu nasıl uçuyor diye düşünüyoruz. Türk Yıldızları ise bir kuş edasıyla; birçok kişinin hayal edip te gerçekleştiremediği  şeyi yapmakta.Üstelik bunu sekiz uçak ile ve aralarında sadece bir metre mesafe varken yapıyorlar.Çünkü onlar bizim çelik kartallarımız.

              
              19 Mayıs’ta Samsun’da;23 Nisan’da Ankara’da gösteri yapan ve  yüreklerimizi ağıza getiren hareketlerle gurur kaynağımız olan Türk Yıldızlarını bu yazımda yakından incelemek istedim.
              
              Türk Yıldızları 2010 yılından itibaren modernize edilmiş NF-5 2000 uçakları ile gösterilerini gerçekleştirmekte. Şu anda tim görevine “10” adet NF-5A 2000 ve “6” adet NF-5B 2000 uçağı ile devam ediyor.







                    Akrobasi ve Türk Yıldızları tarihine baktığımızda  şu bilgileri bulabiliriz.Türk hava kuvvetlerinin 1911 yılında kurulmasıyla birlikte ,1914 yılı ile birlikte pilotlarımız çeşitli akrobasi hareketlerini denemişlerdir. Türk Yıldızlarına kadar çeşitli akrotimler kurulmuş ve gösterilerini  yapmışlardır ve yedinci akrotim olarak 1992 yılında Türk yıldızları kurulmuştur.

                Türk Hava Kuvvetlerinde 1987'den bu yana kullanılan NF-5'ler, akrobasi çalışmaları esnasında uçuş sistemleri ve performansları sayesinde akrobasi uçuşuna en uygun uçak olarak seçilmiştir. Türk Yıldızları Timi’ne tahsis edilen dokuz adet NF-5A ve bir adet NF-5B uçağında yapılan tadilat ve değişiklikler Temmuz 1994'te bitirilerek birliğine teslim edilmiştir.2004 sezonunda beri 8'li kolda gösterine devam etmektedir. 

                     NF-5 uçaklarının teknik özelliklerine baktığımızda:
                     *Uzunluk:14 metre
                     *Genişlik:7 metre
                     *Yükseklik:3.9 metre
                     *Ağırlık:6.000 kg
                     *Yakıt:1.798 kg
                     *Yakıt tipi:jp-8/jp-4
                     *Azami sürat:1315km/saat
                     *G limitleri:7.33/-3.0

                   İşte böyle bir tarihe sahip olan Türk Yıldızları'nın  bu kadar özel olmasının sebebi  ne ?

                  *Dünya’da sekiz uçakla akrobasi yapan tek ekip olduğu için
                  
                  *2001 yılında Bakü/Azerbaycan’da gerçekleştirdikleri ve 1.000.000 dan fazla kişinin izlediği gösterileri ile  bir dünya rekoruna sahip olduğu için. 
                
                  *Bayramızı Dünya’nın her tarafında dalgalandırdıkları için çok özeller.
                  

                 
                   Türk Yıldızlarının amaçlarına baktığımızda ise internet sitelerinde şu bilgileri bulabiliriz.

                                                                  
                      *Türk silahlı kuvvetlerini tanıtmaktır.
                  *Türk Hava Kuvvetleri’nin disiplin ve etkinliğinin anlatılmasına katkıda bulunmaktır.
                  *Türk halkının silahlı kuvvetlere olan güven duygusunu pekiştirmek ve gençlerin havacılığa olan sevgisini artırmaktır. “


                  İşte bu yüzden Türk Yıldızları ülkemiz için çok önemli bir değere sahip ve bu değeri daima koruyacak.Onların çok sevdigi bir söz var.’’KANATLARIMIZIN ALTINDA ÖZGÜRSÜNÜZ.’’
    
                   Evet biz onların kanatları altında özgürüz;onlar oldukça da daima özgür olacağız ve daima yükseklerde olacağız.

                   Uçmak istediler. 
                   Korumak istediler. 
                   Gökyüzüne bakan ayyıldızın altında açtılar kanatlarını. 
                   Rotaları hiç değişmedi.
                   Hep özgürlük, hep vatanları için uçtular.
                   Cesur yürekleri ile uzun mesafeler aştılar.
                   Başları dik alınları açık.
                   Dev bir çınarin çocukları olarak,
                   Sizlerin çocukları olarak uçtular...

                   Başımızın üstünde varlığını,omuzlarımızda sorumluluğunu, kalplerimizde anlamını taşıdığımız AY YILDIZIMIZA selam olsun
                   


                   KAYNAKÇA:http://www.turkyildizlari.tsk.tr/TR/IcerikDetay.aspx?ID=1
    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kent Kavramı

1.2.1. Kent Nedir Bir yerleşme biçimi ve bir topluluk türü olarak ‘kent’ , insan toplumlarının gelişme süreci içinde yakın çağların ve belli bir aşamanın ürünüdür. Yönetsel örgüt biriminin sınırları içinde kalan yerlere kent bu sınırların dışında kalanlara köy denilmesini gerektiren tanımlar, yönetsel sınır ölçütünü kullanan tanımlardır. Devlet İstatistik Enstitüsü yayınlarında, il ve ilçe nüfusunun sayısı kent olmayı belirleyen tek etkendir. Bunun bir sonucu olarak 750 nüfuslu bir ilçe de 2,5 milyonluk bir il merkezi de kent sayılacaktır ( Kent nedir (2013), sehirplanciligi.wordpress.com).

Pazarlama Kavramı

1.3.1. Pazarlama Nedir Pazarlama, pazarın yapısı, pazarın büyüklüğü, pazarın talebi, pazara uygun ürünü, pazarın gelişimini inceleyen endüstriyel bir bilimdir. Pazarlama, yukarıda sözü edilen araştırmaları yaparak, üretilecek ürünleri tespit eder, üretim yerine veya şekline karar verir, ambalajını veya paketleme şeklini belirler, fiyatlandırır, dağıtım stratejisini oluşturur, sattırır, tanıtım, tutundurma faaliyetlerini planlar ve hayata geçirir. Bütün bunlardan sonra, ürünün pazardaki konumunu, pazar payını, tüketici gözündeki imajını, rakip ürün ve şirketlerin faaliyetini araştırır ve bütün bu verilere göre pazarlama stratejileri oluşturur. Gerekirse, ürünü pazardan çeker, ürünü çeşitlendirir veya ürün üzerinde bir takım değişiklikler yapar (Pazarlama nedir.Satıştan farkı nedir (2012), www.hakanokay.com ).

Kent Planlaması

Ünlü kent bilimci Thomas Adams, kent planlamasını ‘toplumsal ve iktisadi gereksinimleri göz önünde bulundurarak kentlerin fiziksel gelişmelerin biçimlenmesine bir yön vermekle ilgili sorunlar ile uğraşan bir bilim, bir sanat ve uğraş alanı’ olarak tanımlar. Harvey S. Perloff’a göre kent planlamasının kapsamı, hem metropolitan alanlardaki tüm kentleşmiş alanlar hem daha küçük çaptaki kentsel yerleşim yerleri hem de büyük kentlerin özeksel kesimleridir (Keleş:2006, 112).